Collectie

0

Bauer, Marius

Marie Alexandre Jacques (Marius) Bauer (Den Haag, 25 januari 1867 - Amsterdam, 18 juli 1932) was een Nederlandse kunstschilder. De grootste bekendheid kreeg hij met het maken van etsen en litho's met Oosterse taferelen en hij wordt dan ook Nederlands bekendste oriëntalist genoemd.

Net zoals zijn oudere broer architekt Willem Cornelis Bauer, werd hij geboren in een kunstminnend milieu, de kinderen leerden al vroeg tekenen.
Bauer volgde van 1878 tot 1885 de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij met onder andere zijn tijdgenoot Breitner les kreeg. Hij was lid van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. In 1888 maakte hij een studiereis naar Constantinopel. Vanaf dat moment was het 'Oosten' zijn hoofdonderwerp. Hij maakte hierna vele reizen naar Spanje, Rusland, Marokko, Algerije, Egypte, India, Ceylon en Nederlands-Indië. Hij werd hiertoe in staat gesteld door de Amsterdamse kunsthandelaar Elbert Jan van Wisselingh, die betaalde voor zijn reizen naar het buitenland met daarbij een toelage om van te kunnen leven.
Bauer maakte talrijke etsen, maar ook aquarellen en olieverfschilderijen van Oosterse steden, kamelen, olifanten, Arabieren en moskeeën. Zijn stijl kan omschreven worden als impressionistisch. Hij werd sterk beïnvloed door de Haagse School in zowel techniek als lichtgebruik. Marius Bauer was een van de weinige Nederlandse kunstenaars uit de 19e eeuw die zich uitsluitend op het oriëntalisme toelegde.
Hij baseerde zijn werk op zijn schetsen die hij ter plekke maakte en op foto's die hij onderweg kocht. Eenmaal thuis werkte hij de schetsen uit tot volwaardige kunstwerken. Deze werken waren niet waarheidsgetrouw, maar gebaseerd op de persoonlijke indrukken die Bauer in het Oosten had opgedaan. Ze ademen vaak de dromerig sfeer van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht.

Al tijdens zijn leven was Bauer een beroemd kunstenaar. Hij heeft dan ook meerdere onderscheidingen en prijzen in ontvangst mogen nemen. Zo won hij meerdere prijzen aan de Haagsche Academie en is Bauer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zijn werken werden op grote schaal in het begin van de 20e eeuw door particuliere verzamelaars gekocht, ook in het buitenland zoals in het Verenigd koninkrijk. De etsen die hij gemaakt heeft worden door sommige deskundigen zeer gewaardeerd door de hoge kwaliteit hiervan.
In latere fase is een aantal van zijn werken bij diverse musea bij hun collectie gevoegd, door aankopen hetzij door schenkingen.

Na het overlijden van zijn vader verhuisden Marius Bauer in 1896 met zijn moeder en zus Suse naar een woning in Bussum bij Walden, hij was bevriend met de schrijver van Eeden, zijn broer Willem woonde ook tot aan zijn dood in Bussum en Hilversum.

In 1901 gaat Marius Bauer wonen in een nieuw ontworpen Villa met de naam toepasselijke Stamboel, in Aerdenhout, ontworpen door zijn broer Willem Bauer.
Hij was getrouwd in 1902 met de kunstenares, Jo Bauer-Stumpff (5 september 1873 - 19 december 1964), dochter van William Strumpff.
Bauer was een fervent verzamelaar van antieke Oosterse objecten.
In 1996 is de Bauer Documentatie Stichting (BDS) opgericht. Deze stichting heeft als doel het werk van Marius Bauer meer bekendheid te geven en meer onderzoek te doen naar zijn schilderijen.


Filters

Filters
Share by: